Adventures, outdoor and travels

Skål i blåbärssoppa på Dalarnas nationaldag!


Idag är det folkfest, klockan 8.00 gick startskottet för Dalarnas viktigast händelse, Vasaloppet. Det är skönt att se andra slita i spåren medan jag själv njuter av frukostmackan i soffan framför min TV. För en dalkulla är blåbärssoppan lika obligatorisk idag som glögg till jul och snaps till midsommar. Någon gång i mitt liv ska jag köra Vasaloppet, kanske innan jag fyller 30. Förra året klarades Tjejvasan av så ett Vasalopp 2013 skulle vara lagom nu när jag har fått vila ett år och studerat stakteknik från TV-soffan.

Räknar vi deltagare på Vasaloppet, Halvvasan, Kortvasan, Skejtvasan, Stafettvasan, Tjejvasan, Öppet spår och Ungdomsvasan engagerar tävlingen numera 60 000 personer. Det finns vissa som tycker att Vasaloppet med Gustav Vasas flykt på skidor som förebild inte bara borde vara Dalarnas nationaldag utan hela Sveriges.

“Vasaloppet borde vara vår självklara nationaldag. Det har allt som ett nationellt firande kräver och lite till. En skröna värd Hollywood, en demokratisk och fint samtidsanpassad manifestation med miljonpublik, samt outsläcklig berömmelse till segraren” 

Citatet är hämtat från Gunnar Anderssons artikel, Gör Vasaloppet till ny nationaldag i SvD. Efter att ha läst den är det svårt att inte hålla med om att Vasaloppsdagen borde bli vår nationella nationaldag, iallafall om man kommer ifrån Dalarna.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s