Adventures, outdoor and travels

Toppturshelg med snöoväder

17-19 februari gick Fjällframfarts toppturs helg av stapeln på Storulvåns fjällstation. I programmet för helgen skulle bland annat Skidalpina SM, randonnée teknikträning och en middag på lördagskvällen hinnas med. Jag och Hanna såg toppturshelgen som ett utmärkt tillfälle att finslipa våra toppturs kunskaper och lära oss av proffsen. På fredagskvällen hoppade jag på natt tåget mot Norrland, det visade sig att SJ i vanlig ordning hade problem med att hålla tiderna. Tre timmar försenad anlände jag till den lilla stationen i Enafors på lördagsmorgonen för att åka vidare med Wänseth buss som sköter transporten till fjällstationen i Storulvån.

Mina planer på att köra motionsklassen i Skidalpina SM gick i stöpet eftersom jag på grund av tågförseningen missade starten. Dock fick jag köra banan utom tävlan, vilket var bra nog eftersom huvudsaken var att jag fick komma upp på fjället och prova nya randonnéutrustningen. Den som körde klarade av banan snabbast och tog hem SM-titeln var André Jonsson.

På söndagen hade blåsten förvärrats, skidorna blåste nästan bort så fort vi kom utanför dörren. Gårdagens vinnare André höll i teknikträning strax ovanför fjällstationen, bland annat fick vi tips för att snabbt dra av stighudarna utan att behöva ta av skidorna. När vi var uppe på fjället och körde teknikträning ringde dom ner oss från receptionen därför att vägen från fjällstationen höll på att blåsa igen och sista chansen att ta sig därifrån de närmaste dagarna var att köra efter en plogbil som skulle avgå om 15 minuter. Väl nere på stationen rafsade jag snabbt ihop packningen och fick sedan skjuts med ett snällt par från fjällstationen. Eftersom sikten var obefintlig fick vi lov att stanna mitt på vägen, tyvärr såg inte bilarna efter oss att vi stannade vilket resulterade i en seriekrock med tre bilar (gick bra med alla inblandade, men värre var det med bilarna). Efter 9 timmars väntan på den lilla tågstation i Enafors utan möjlighet att köpa mat fick jag hoppa på natt tåget mot Stockholm.

Trots det utmanande vädret var helgen i Storulvån lyckad, mycket tack vare det trevliga gänget som var uppe under helgen och den mysiga miljön och goda maten på fjällstationen. Kommer att återvända till Storulvån och då ska jag hålla tummarna för att vädergudarna är på bättre humör. För så här fint kan det vara däruppe en vacker vinterdag:


Film: Östersunds kite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s